“ЧОЛАК” НА СКОПСКО ЛЕТО 2015

НА 27 ЈУЛИ (понеделник) СКОПСКО ЛЕТО – 2015  ви ја прикажува театарската претстава “ЧОЛАК”, со почеток од 21:00, во Факултет за ликовни уметности- Сули Ан.

11412053_990429764342573_3207227906405107395_o

Дејствието во оригиналниот текст се случува во мало гратче во Америка. Насловот е адаптација од оригиналот. Зборот „чолак“ означува невешт човек, човек без рака. Оригиналот во принцип е насочен кон табу-темата расизам, која сè уште е присутна во САД. Кај нас расната нетрпеливост, како табу-тема, не е толку присутна… но, нетрпеливоста кон одредена полова определба е табу-тема за која пишува авторот,-вели Синиша Евтимов, преведувач и режисер на драмата.

11742895_10204111321616561_50362118763257469_n
11782518_990429717675911_1358766756223823161_o
Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.