Предлог книга – „Вкусот на гревот“ од Зорана Шулц

Што е минатото? Она што го паметиме или она на што сакаме да се сетиме, она што сме го доживеале или она што мислиме дека сме го преживеале?

Валерија на 31ви Декември е во својата куќа на море, по која како девојка постојано сонувала. Додека сите нејзини другари летото го поминувале во близина на морето таа летата ги минувала патувајќи од едно место до друго, од куќата на татко ѝ до куќата на мајка ѝ или пак е кај нејзините баба и дедо, како да е некој предмет што нејзините родители неволно го влечкаат како последица на една нивна погрешна одлука, без да сфатат што значи тоа за едно дете.

Сега, по толку време, таа е во својата куќа на море, сама, затоа што таа така одлучила, сеќавајќи се на секој поминат миг од својот живот, повторно оживувајќи ги спомените, за потоа да влезе во Новата Година одмаздувајќи им се за сè на сите оние кои ја повредиле.

Токму спомените на Валерија ја оформуваат целава приказна на романот. Облекувајќи ја на себе само долгата бунда од лисица таа претура по накитот што го добивала целиот свој живот. Секое парче е поврзано со по некој спомен од нејзината младост.
На 16 години го добила својот прв подарок, прстен, од Ѓорѓе и тогаш за првпат Валерија сфаќа дека мажите во неа гледаат жена, вистинска жена, а не девојче од 16 години. Старинскиот сребрен брош од баба ѝ ја потсетува на најсреќниот период од нејзиниот живот, детството поминато кај баба ѝ и дедо ѝ. Уште како малечка, само на една година, родителите ја оставаат кај баба ѝ поради кризата во нивниот брак. Мајка ѝ, Ана, студена жена, ја лишува Валерија од секаква мајчинска љубов и нежност, жена која ја родила за потоа да се откаже од неа, учителка која воспитувала туѓи деца, а своето го занемарува, жена која со својата венчавка уништува три животи : нејзиниот, на нејзиниот сопруг и тој на Валерија…
…По еден многу страшен настан, Валерија се зарекува дека веќе никогаш во нејзиниот живот ниеден маж нема да ја повреди. Таа ќе биде онаа што ќе управува со нив, секој од нив ќе ѝ биде роб, ќе прави со нив што ќе посака, затоа што одмаздата нема граници. Но кој ќе биде тој што ќе ѝ овозможи да го вкуси гревот и ќе ѝ ја оствари најпосакуваната желба.

Доколку сакате да ја имате оваа книга во вашата приватна библиотека, слободно пишете ни на naracaj.kniga@gmail.com, ќе добите информации за цената и начинот на плаќање и секако можете да си ја нарачате.

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.