СТРИНГ АРТ

Оригиналната техника за декорација станува популарна

string1

Ако не сте виделе стринг уметност досега, ќе се изненадите колку интересна е оваа техника. Со неа можете да креирате интересни орнаменти, панели, накит, слики. String на англиски значи “жици”, “тетива”, “конец” и во основата на овој вид уметност е рипсен боја конец. Тој се витка меѓу шајки, но со претходно создадените посакуваните контури. Покрај предиво, чеканот и шајки потребна ви е и умешност за да се создаде низа арт дела. Ако не се чувствувате квалификувани за оваа работа, почнете со нешто лесно – едноставно вежбајте како да ги нанесете обоените жици околу шајките со кои се исцртани контурите на вашиот цртеж. Ефектот се постигнува од играта на линии и бои, преку преминувањето на конците. Ќе ви треба дрвена табла, на која сте ги зачукале шајките. Некои користат обични клинци, други – оние со поголеми глави, за да не се лизга предивото и да се осукува полесно помеѓу нив. Прво нацртајте ја на хартија фигурата што сакате да ја направите. Потоа изберете волнено или памучно предиво. Ставете го цртежот до дрвената табла и започнете постепено да ја удирате шајката толку цврсто една до друга, колку е можно – за да не останува премногу празно место. Растојанието треба да биде помеѓу половина и еден сантиметар. Трудете се удрените шајки да се на иста висина. Останатото е умешност која се добива со вежбање.

Еве уште едно видео, покажува завидно мајсторство. За ова дело се користат 417 шајки и околу 3000 метри предиво.

 

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.