Набуко / Nabucco – G. Verdi

Ерусалим и Вавилон, 587 година пред н.е. Вавилонските сили напредуваат кон Ерусалим. Но Евреите се закануваат дека доколку нападот продолжи, ќе ја убијат Фенена една од ќерките на Набуко. Исмаел, еврејски благородник и капетан, тајно е вљубен во Фенена и кога Захарие се обидува да ја убие тој ја спасува. Исмаел ја ослободува Фенена, а Вавилонците го уништуваат Ерусалим.
Во отсуство на Набуко, Абигаиле (незаконска ќерка на Набуко – вљубена во Исмаел) планира да го превземе престолот.. Набуко кој привремено е онеспосопбен од удар на гром, доаѓа на себе, се враќа во Вавилон и повторно ја превзема власта. Абигаиле умира, а Захарие го прогласува Набуко за крал на кралевите.

Facebook Event

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.