Заштеда на енергија на Автопат во Норвешка

На автопатот 155 измеѓу Нес и Холе, поставени се 220 сензори за уличното светло. Тие може да приометат кога доаѓа кола и светлото се појачува. Додека не се движат коли светлото иде во мод на штедење сструја. Автопатот е долг 9км и азштедува 2100 kWh струја на неделно ниво. Предвидено е оваа инвестиција да трае 4 ипол години без никаков проблем.
Погледнете го видеото каде што Bjørn Nyland демонстрира како функционира ова.

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.