ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (4)

4. Веќе сите бевме сместени во своите соби. До нашата соба беше собата на три момчиња: Тони, Зоки и Никола.

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (3)

3. Со Марија секоја година заедно одевме на одмор. Највеќе ни се допаѓаше во Охрид. Toj вечeн град, волшебн рид,

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (2)

2. Детството велат дека е најубавиот дел од животот за секој човек. Додека си дете ти си палаво јагненце што

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (1)

Пред нас е новиот Шекспир, кој отуѓен од светот го пишува својот роман, првенец… Имам чувство дека се ќе биде

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (11)

6) Дом, вдоменост (заштита / закана) Би требало најпрво да се запрашаме што воопшто значи домот – тоа не е

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (10)

5) Паралелни светови – сон и јаве Пределот на сонот, како сам на себе цел, е предмет на посебен тип

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (9)

4) Темата на двојникот Двојството на нараторот е често присутно во расказите на Маџунков. Перспективата на дете – наратор ја

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (8)

3) Границата помеѓу животот и смртта Миграцијата, интеркултурата и номадизмот неодминливо се судираат со поимот на границата, таа географска, политичка,

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (7)

б) Човекот кој си ја продал душата на ѓаволот Уште една тема поврзана со ова натприродно суштество е фаустовскиот мотив

Share Button
Повеќе