Астронаутите пред 40 години оставија знаме на Месечината, погледнете што има останато сега

Пред четри декади, Нил Армстронг и Баз Алдрин слетаа на Месечината за првпат во историјата на човештвото. Во оваа епска посета, тие го забија американското знаме на карпестата површина. Наводно да потврдат дека тоа е сопственост на планетата земја.

После толку долго изминато време (40 год) сигурно знамето ја има променето својата боја и не изгледа исто како во 1972. Како прво нема повеќе астронаути, како второ никој нема слетано на месечината уште од 1972. Знамето сигурно веќе ја има изгубено својата боја.

 

Тони Ричард од институт Смитсониан вели дека на месечината нема атмосфера, и знамете било изложено на УВ сончевите зраци. Тоа значи дека бојата на знамето станала бела за многу кратко време. Освен ако не било оштетено од моторите на Аполо 11 при полетување.

images (1)

Се претпоставува дека експолозијата на моторите на капсулата го направиле пепел.

Во видеото подолу, има 10 факти за месечината. Слободно погледнете ги.

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк