СОВЛАДАЈТЕ ГО ЈАЗИКОТ НА ТЕЛОТО

Политичарите и дипломатите знаат како да ги искористат предностите на јазикот на телото за време на преговори. Ако ја научите уметноста за читање на невербалните пораки на вашиот противник, можете да се претворите во апсолутен победник во животот.

Многу луѓе ја немаат потребната концентрација, за да го следат јазикот на телото, но понекогаш тоа може да е судбински. Затоа научете некои основни движења кои ќе се ви од исклучителна корист.

[su_slider source=”media: 1206″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”620″ height=”360″ responsive=”no” title=”no” centered=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”1″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]
Започнете со нормалното однесување на соговорникот

За да ги дефинирате можните промени во јазикот на телото на соговорникот, прво треба да сте свесни за нормалното однесување, во спротивно може да прочитате неправилно од неговите гестови. Набљудувајте го кога е во нормална средина и врз него не се врши никаков притисок. Направете ова пред да се обидете да го провоцирате. На пример, за време на шолја кафе во формален разговор. Така соговорникот ќе е мирен и чесен.
Внимавајте и на најмалите промени

Обврските и тензиите можат да ви издадат исклучително важни сигнали за човекот кој истражувате. Треба да се погледне внимателно. Дејствија на главата, се движи нанапред и контактот со очите се знаци на договор или интерес. Тие покажуваат дека противникот е заинтригиран.

Од друга страна, кога се потпира, тоа може да значи дека тој не се согласува или може да се кара, досадно му е или станува сомнителен. И уште, ако го допира лицето, го зголемува тонот или неговите нозе се цврсто прекрстени, тоа покажува дека кај него има одредена доза на непријатност.
Во потрага по гестови

Ако соговорникот ви го избегнува погледот, се нервира или крши раце, тоа може да значи дека тој е нестрплив или пак сака да го напушти разговорот. За да се утврди точно, јазикот на телото, треба да имате поголема контрола над своето сопствено поведение. Тоа исто така ќе ви помогне да ја разберете правилно пораката.
Еве некои совети за подобра контрола над сопствените невербални гестови…
Одобрувате со глава

Ова е одличен начин да заблудите некого. Одобрувате нежно со глава дури кога не се согласувате или пак сте критикувани. Овој гест ја ублажува напнатоста и е идеален за прикривање на вистинското расположение. Одобрување за време на долги, стресни преговори.
Контролирајте ги рацете

Ќе бидете изненадени кога ќе сфатите колку можат да кажат за вас рацете. Покажете доверба и мир за време на повик, ако ги држите рацете скрстени пред вас. Никогаш не покажувајте дека сте загрижени или пак директно нервни. Противникот ќе го разбере ова ако стиснете раце во тупаници или една во друга. Со други зборови, не им давајте дополнителна предност.
Чувајте го вашето тело опуштено

Спокојната позиција на телото се намалува напнатоста за време на интензивни преговори. Запрашајте се како да останете смирени дури кога ви провоцираат. Кога ќе се научите да се контролирате ќе имате подобри шанси да ја освоите довербата на противникот и да постигнете подобри резултати.
Не престанувајте да се смеете

Насмевката не чини ништо, но дефинитивно може да биде употребена за оружје. Кога го правите тоа луѓето против вас формираат фасцинантено мислење за вас, а тоа сигурно ќе биде предуслов за вашиот триумф.
Контролирајте си ги нервите

Секој гест може да издаде дека сте загрижени или тревожни. Тоа е аларм за противникот дека нешто не е во ред. Избегнувајте допирање лицето, непредвидливи движења на нозете и не притискајте ги рацете. Едноставно покажете мирен и самоуверен карактер.
Важноста на разговорите

Практиката на јазикот на телото може да ви помогне во многу случаи. Тоа е исклучително важно за вас, бидејќи може да се утврди вистинската состојба на умот на кандидатот, уште пред вас кога започнал да говори. Проценете го целото негово однесување, внимавајте на неговите треперливи раце, прекумерно потење и треперливоста во гласот.

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.