“ЧОЛАК” НА СКОПСКО ЛЕТО 2015

НА 27 ЈУЛИ (понеделник) СКОПСКО ЛЕТО – 2015  ви ја прикажува театарската претстава “ЧОЛАК”, со почеток од 21:00, во Факултет за ликовни уметности- Сули Ан.

[su_slider source=”media: 1891″ limit=”1″ link=”image” width=”680″ height=”860″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”1″ speed=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

Дејствието во оригиналниот текст се случува во мало гратче во Америка. Насловот е адаптација од оригиналот. Зборот „чолак“ означува невешт човек, човек без рака. Оригиналот во принцип е насочен кон табу-темата расизам, која сè уште е присутна во САД. Кај нас расната нетрпеливост, како табу-тема, не е толку присутна… но, нетрпеливоста кон одредена полова определба е табу-тема за која пишува авторот,-вели Синиша Евтимов, преведувач и режисер на драмата.

[su_slider source=”media: 1957″ limit=”1″ link=”image” width=”720″ height=”440″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”1″ speed=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

[su_slider source=”media: 1893″ limit=”1″ link=”image” width=”680″ height=”860″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”1″ speed=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.