„НЕЈЗИНИЈА“ од Шарлот Перкинс Гилман – четиво за секој љубител на феминизмот

„Нејзинија“ е утописки роман во кој е опишано изолирано општество во кое живеат исклучиво жени коишто се размножуваат преку партеногеноза (асексуална репродукција). Резултатот од ова е идеален општествен поредок: нема војни, нема конфликти, нема доминација. Мајчинството е најголемата светост за жените од оваа земја и е центарот околу кој се врти нивниот свет.

Оваа книга на Перкинс извршила силно влијание врз авторите на феминистичката научна фантастика, како и врз идеолозите на феминизмот и лезбискиот сепаратизам во шеесетите и осумдесетите години на дваесетиот век.
„Нејзинија“ е прво дело на Шарлот Перкинс Гилман кое се појавува во превод на македонски јазик, и секако можете да го најдете на полиците во скопската Кафе-Книжарница ВЕШТИЦА.

[su_slider source=”media: 2345″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”680″ height=”500″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”8000″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.