Поезија на пат

Од оваа година редизајнираната програма на “Поезија на пат” ќе биде реализирана во неколку града во Македонија,

но со променето место, локации. Благодарение на соработката со центрите за култура и локалната самоуправа, ќе бидат организирани посети на културно историските споменици. Ресен е град со богата историја, сместен во Преспанската котлина. Преспанското Езеро , националните паркови Галичица и Пелистер му даваат посебна убавина на овој регион.
20:00 | НУ “Драги Тозија” Културен центар, Ресен.

[su_slider source=”media: 3421″ limit=”1″ link=”lightbox” height=”720″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

 

Поетскиот карван во рамките на “Поезија на пат” ќе понуди една несекојдневна вечер со поетите од Версополис во “Драмски кафе-бар” во предворјето на драмскиот театар во Скопје. Пред скопската публика ќе имаат можност седуммина странски и двајца македонски песни да ги презентираат европските поетски текстови. Европската платформа Версополис низ изборот на 13 поетски фестивали ги става во фокусот поетите кои доаѓаат и веќе се потврдиле со својата поетска дарба и особен кретивен пристап.

[su_slider source=”media: 3420″ limit=”1″ link=”lightbox” height=”720″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

 

Оваа година во соработка со Центарот за култура од Битола ќе биде организирано и поетско читање на сцената под “Тумбе кафе”. Публиката ќе ужива во поетското мајсторство на поетите кои ја сочинуваат оваа поетички и разнородна група.

[su_slider source=”media: 3422″ limit=”1″ link=”lightbox” height=”720″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

 

Oхридската публика ќе има можност да ужива во поетското мајсторство на Хесус Сепулведа, Себастиано Грасо, Хавиер Бозалонго, Николае Дабижа и Бранко Цветкоски.

[su_slider source=”media: 3417″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”320″ height=”460″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

 

 

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.