Поезија на денот – „Молчи месечино“ од Петранка Костадинова

Молчи месечино

Месечино, тајно мојаПроѕирна,
мила и нежнати бледа месечино не кажувај никому
што направи времето од мене.
Молчи за годините
молчи за љубовите
молчи за добрините
не терај ме да жалам.
Очиве ми се полнат запаливи материи
како да не бидам луда.
Каде јас влегувм тој излегува.
Ќе минат сите површни очекувања
ќе заријат нокти и ќе се врати часот на сеќавање
и грубата свила повторно ќе го разгори жарот
под запретаната пепел.

Петранка Костадинова

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.