50 години на сцената со Лилјана Стоилковска-Андовска

Денес во 20:00 часот на големата сцена во Македонската Опера и Балет Лилјана Стоилковска-Андовска, поетеса, новинар и соработник од дијаспората, под наслов „Песна, оро, стих, драма“ ќе го прослави 50-годишниот творечки јубилеј.

[su_slider source=”media: 3869″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”720″ height=”200″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”1″ speed=”0″][su_slider source=”media: 3570″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”680″ height=”340″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″] [su_slider source=”media: 3570″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”720″ height=”380″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=CO4o4V6VmWQ” width=”720″ height=”520″ controls=”no” autohide=”no” showinfo=”no” rel=”no” theme=”light”][su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=l5eyLMASbkE” width=”720″ height=”520″ controls=”no” showinfo=”no” rel=”no”][/su_youtube_advanced]

Во книгата „Живото е фантастичен, но…“, речта на Стоилковска дише во ритамот на љубовта кон животот и оддава силна наклонетост кон убавото, доброто и вистинитото. Нејзините записи, повеќето песни на македонски и шведски јазик и неколкуте есеистичко-поетски текстови, укажуваат на до болка изострен лиризам, кој се поставува помеѓу животното искуство и магијата на книжевноста, односно поезијата“, вели во својата рецензија за книгата Мирче Нешовски.

[su_slider source=”media: 3871″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”720″ height=”620″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”1″ speed=”0″][su_slider source=”media: 3570″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”680″ height=”340″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″] [su_slider source=”media: 3570″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”720″ height=”380″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″][su_slider source=”media: 1004″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”360″ height=”560″ responsive=”no” title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no” autoplay=”0″ speed=”0″][su_slider source=”media: 157,156,155,154,153,152″][/su_slider]

„И по тоа време, невреме,
не ќе исчезне се.
Не,
се,
и по мразокршачот
и по солофрлачот
останува твоето дело ТРАЈНО!
До ден, денеска, утре, за на век!…
…и почна, грозоморно,
во напукнатата мугра
да ми надоаѓа Кантовата филозофија мудра;
За раѓањето и исчезнувањето
на животот што доаѓа….“

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.