Дали знаеш… ?

Факти за инсектите… Да научиме нешто ново за непожелните станари во нашите домови:

1. Пеперутките може да ја забележат црвената, зелената и жолтата боја;

2. Комарците имаат заби;

3. Ако умре матицата на мравките, која е единствена, умира и целата колонија бидејќи не се раѓаат нови работници;

4. Најголемата бубачка на светот е бубачката Голијат која може да тежи и до 100 грама и да биде долга 11.5 сантиметри;

5. Пијавицата има 32 мозоци;

6. Еден од најопасните инсекти е мувата. Таа пренесува најмногу болести од било кое друго живо суштество на планетата;

7. Молците немаат стомак;

8. Покрај тоа што се познати по производство на мед, пчелите се познати и по тоа што можат да излечат ревма;

9. Единствениот инсект што може да ја сврти главата за 360 степени е богомолката;

10. Црната вдовица може да убие и до 20 љубовни партнери дневно;

11. Пајаците имаат проѕирна крв;

12. Мувата може да реагира на нешто што ќе види и да го смени правецот за 30 милисекунди;

13. Од 20.000 видови на пчели само 4 прават мед;

14. На Исланд, Антарктик и Гренланд нема мравки;

15. Полжавот има 4 носа;

16. Тарантулите може да живеат и до 30 години;

17. Бубашвабата може да живее и до 9 дена со откината глава, се додека не умре од глад;

18. Просечна мува може да живее месец дена;

19. Омилената храна на бубашвабите е лепакот за поштенски марки;

20. Постојат видови на полжави кои се отровни. Нивниот отров може да биде фатален за луѓето;

21. Мравката може да подигне 50 пати поголем товар од сопствената тежина;

22. Лебарките “испуштаат гасови“ секои 15 минути;

23. Сите нсекти несат јајца;

24. Пчелите се единствените животни кои произведуваат храна која ние луѓето ја јадеме;

25. Телото на инсектите е составено од три дела.

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.