Интересни факти кои веројатно не сте ги знаеле (втор дел)

1. Кикириките се користат при изработка на динамит.

2. Клакови се група на луѓе кои се ангажирани да ракоплескаат на настап.

3. Секој крал од картите за играње претставува некој голем крал од историјата. Лист – Кралот Давид, Срце – Чарламајн, Детелина – Александар Македонски ( Велики) и Каро – Јулиј Цезар.

4. Играта монопол некогаш била многу популарна во Куба, но Фидел Кастро ја забранил и уништил се што е поврзано со таа игра.

5. Цивилизираниот свет од изминативе 3.500 години историја, само 230 години живее во мир.

6. Земјините тектонски плочи се движат со иста брзина со која расте и човечкиот нокт.

7. На Земјата, секој ден е подолг од претходниот за 0,00000002 секунди, заради намалување на земјината брзина.

8. Болката во телото се движи со брзина од 110 m/s.

9. Најголема светска фирма е индиската железница која има повеќе од милион вработени.

10. Прв e-mail преку интернет е пратен во 1972 година.

11. Грчката химна има 158 строфи. Скоро и да не постои грк кој ја знае химната на памет.

12. Сокот од боровинки ја зајакнува меморијата.

13. Зеницата на окото се проширува за 45% кога гледаме во нешто што ни се допаѓа.

 

 

Share Button

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.