Бадникарски оган во Македонско Село

Традиционално, ден пред Бадник, за прв пат во Македонско село ќе се пали Бадникарскиот оган.

Ќе се служи посна храна, грејана ракија, чај со рум и убаво топло Македонско вино. Палењето на бадниковиот оган има за цел да ја навести радосната вест за раѓањето на Исус Христос.

Бадникувањето, всушност знаачи бдеење, или исчекување на радосната вест.

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.