4/12 Врв Пат 2.398 мнв

ДПС ТРАНСВЕРЗАЛЕЦ во рамки на предизвикот „12 Врвови„ организира јануарско искачување на врвот Плат на 15 Јануари 2017 год.

Четврт врв во рамки на предизвикот „12 Врвови„ е врвот Плат које се наоѓа на планината Шар Планина, висок 2.398 метри надморска височина.

Искачувањето до врвот Плат е предвидено да започнуве од планинарскиот дом „Смрека“ (1.800мнв) на Попова Шапка преку бандерите на пределот Јелак кој излегува на широкиот, земјен колски пат за Лешница. По патот се доаѓа до местноста каде се наоѓаат Церипашинските бачила од каде се излегува на подножјето на врвот Плат каде има патоказна табла од која има 1.5 час за да се искачи врвот. Искачувањето од планинарскиот дом до врвот Плат вкупно е околу 3.5 часа, враќањето ќе се одвива по истата патека во траење од 3 часа. Вкупно траење на акцијата е 6 -7 часа. Се совладува висинска рзлика од 600- 650 метри.

Патеката спаѓа во категорија Средно напорна копнена акција.

Поаѓање од Скопје во 06:00ч на паркингот кај ПТТ (Железничка станица), цена 450ден. Попатни станици /Градежен фак -Хотел Карпош – Сити мол- Ѓ.Петров/

Учесниците кои доаѓаат со сопствен превоз за учество во акцијата треба да уплатат котизација од 100ден. (100 денари одат за организацијата на целогодишниот предизвик “12 Врвови”).

Стартот на акцијата започнува од планинарскиот дом Смрека.

Секој учесник мора да има соодветна психофизичка подготвеност за искачувањето и учествува на сопствена одговорност.

Сите учесници во акцијата задолжително треба да располагаат со соодветна планинарска опрема за искачување во зимски услови. Исхраната е од ранец.

Пријавување и уплата најдоцна до петок 13.01.2017 во продавницата пред студентскиот дом Кузман Јосифовски Питу.

Контакт: Зоран Костадинов 070/641 – 998

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.