Предавање: Џуџето и седумте планети

На 39 светлински години од нас, во насока на соѕвездието Водолија се наоѓа бледа ѕвезда – црвеното џуџе TRAPPIST-1, околу кое минатата година најпрво беа откриени три, а потоа уште дополнителни четири планети. Ова немаше да ја предизвика возбудата од минатите неколку дена, откако беше објавена информацијата (впрочем, екстрасоларни планети биваат откриени скоро секојдневно) доколку сите седум планети не беа карпести тела со големина налик на Земјата, а дури три од нив орбитираат во населливата зона околу својата ѕвезда. Понатаму, приказната е сè поинтересна.
Токму затоа, овој четврток ќе одржиме предавање на кое ќе зборуваме за деталите, важноста на ова откритие и идните истражувања поврзани со овој систем.

Локација: голем амфитеатар при Факултетот за електротехника и информациски технологии.
Влез*: 100 денари.

*Скопското астрономско друштво е непрофитна огранизација, а нејзините членови делуваат волонтерски. Доколку не е поинаку наведено, средствата кои ги уплаќате за предавањата и другите активности се користат за тековно функционирање на Друштвото.

Facebook Event

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.