„Бибер“ – втор регионален конкурс за краток расказ

Со задоволство ве известуваме за отворањето на вториот регионален конкурс за краток расказ – Бибер. Темата на конкурсот е помирување во контекст на наследството од војните и насилството во земјите од поранешна Југославија, особено во периодот 1991-2001 година. Ги повикуваме сите автори и авторки кои пишуваат на албански, македонски, босански, црногорски, хрватски и српски јазик да ги испратат своите раскази. Повикот се однесува на афирмирани автори и авторки, како и на оние кои досега немаат објавувано.

Конкурсот е отворен до 14. 06. 2017. година.

Авторите/ките на трите најдобри раскази ќе бидат наградени со парични награди:
1. награда 800 евра
2. награда 600 евра
3. награда 400 евра

Најмалку дваесет избрани дела ќе бидат објавени во повеќејазичен зборник.

Жири-комисијата ја сочинуваат Татјана Громача, Фарук Шехиќ и Ким Мехмети. Конкурсот го организира тимот на Бибер во соработка со Центарот за ненасилна акција Сараево – Белград.

Одлуката на жири-комисијата ќе биде објавена до 30. 10. 2017. година. (Процесот на донесување на одлуката трае релативно долго поради потребата од превод на голем број од расказите).

Повеќе информации и пријавување за конкурсот кликнете тука

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.