Најновата двојазична збирка на Vladimir Martinovski

Најновата двојазична збирка на Vladimir Martinovski, „Сонувани и будни бесни/Dream and awaken poems“ веќе е достапна во книжарниците низ Скопје. Едно ѕирнување во нејзиното сонојаве:

Тој се буди како тениско топче.
Чека да го извадат од темната торба.
Прво го маваат в ѕид. За загревање.
Кога ќе се усвити, го фрлаат во воздух.

Потоа лета над сите човечки огради,
прегради, мрежи, барикади, митници.
Кога ќе излета од арените пак ќе заврши
во утробата на некоја темна торба.

He wakes up as a tennis ball.
He waits to be taken out of a dark bag.
First, they hit him hard against the wall. To warm up.
When he is red hot, the throw him up in the air.

He, then, flies over all human boundaries,
fences, nets, barricades, borders.
When he flies out of the arenas, he just ends up
again in the gut of some other dark bag.
(препев: Milan Damjanoski)

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк