Од збирката на плакат од колекцијата на НГМ

Оваа збирка на плакати, за прв пат ќе биде изложена и е вклучена во рамките одбележувањето на Јубилејот 70 години НГМ.

Ќе бидат изложени плакати од првите изложби кои што биле организирани. Како на пример да ги наведеме, плакати од петтата деценија на 20 век од самостојните изложби на Петар Хаџи Бошков, како и од основоположничката генерација и од основачите на ова Институција, великаните Лазар Личеноски, Никола Мартиноски, Димитар Пандилов, Томо Владимирски…
Ќе бидат презентирани плакати од нашите преставувања на Венециското Биенале и плакати од наши преставувања во странски културни центри: Софија, Њујорк, Нирнберг и Санкт Петербург

Share Button

dare

Уредник на муабет.мк