The Mole Pack – нов блуз подем на македонската музичка сцена

„Дружете се, сакајте се, и слушајте добра музика“, велат The Mole Pack

Нов бран на музички креации е во подем од новосоздадениот авторски бенд “The Mole Pack”. Бендот штотуку го сними својот прв албум “Gambling Man” кој е инспириран од прогресивната блуз-рок сцена од доцните 1960-ти и раните 1970-ти години. Албумот се состои од девет песни во кои покрај блуз и рок има доза на фанк, соул, па дури и малку кантри влијание. “Нè собра Димитар, кој е веќе долго време блуз фанатик, и го напиша целиот материјал за албумот. Пред сè, сите ние сме блиски пријатели, па музичката конекција и разбирање дојдoa природно.” – вели Александар Ѓорѓиески, главниот вокал на бендот.

[su_custom_gallery source=”media: 16419″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”780″ height=”650″ title=”never”][/su_custom_gallery]
‘Рбетот на бендот се состои од: Димитар Даневски (ритам и соло гитара), Александар Ѓорѓиески (вокал и усна хармоника), Теодор Бошков (бас гитара) и Глигор “Гишо” Динев (тапани). Пријатели и музичари кои имаат значајна улога и го комплетираат чопорот се: Дарко Стојоски (ритам и соло гитара), Златко Андријевски (ритам и соло гитара), Бранко Сапламаев (клавијатура), Влатко Сапламаев (клавијатура) и други блиски пријатели.

[su_custom_gallery source=”media: 16417″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”780″ height=”650″ title=”never”][/su_custom_gallery]
Имено, името на бендот има пошироко значење и цел. Кртот (mole) е животно кое e речиси слепо. Недостигот на вид го компензира потпирајќи се на неговите чувства, инстинкти, и интуиција. Преку аналогија, членовите на бендот мислат дека луѓето би требалo повеќе да им веруваат на нивните чувства, односно слушање на своето “внатрешно јас”, со цел да го збогатат сопствениот дух и да се задoволат сопствените интереси и желби без страв од неуспех. Следењето на интуицијата и инстинктите би можеле да помогнат во излегување од секојдневната рутина на модерниот живот.

[su_custom_gallery source=”media: 16416″ limit=”1″ link=”lightbox” width=”780″ height=”780″ title=”never”][/su_custom_gallery]
Без разлика дали се работи за интерес за музика, филм, било која форма на уметност, било која форма на наука или филозофија, или било каков интерес во животот – бендот повикува да “копаме” по она што навистина го сакаме. „Дружете се, сакајте се, и слушајте добра музика. Се надеваме дека ние ќе ви помогнеме во тоа.” – велат “кртовите.”
Бендот неодамна ја објави својот прв сингл и во истиот може да се ужива на следниов линк:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=7Zwo9KFYggA” width=”760″ height=”420″ responsive=”no”][/su_youtube]

Share Button
dare

dare

Уредник на муабет.мк