Населување на Словените во Скопската област и почетоците на нивната христијанизација

Словенските племиња кои тргнале на југ од Карпатите во почетокот на V век не се населиле веднаш на Балканскиот Полуостров.

Share Button
Повеќе

Ширењето и етаблирањето на христијанството во доцноантичко Скупи и неговата околина

Ширењето на христијанството во Македонија започнало со мисионерско патување на апостолот Павле .

Share Button
Повеќе

МАНАСТИРИТЕ ВО СКОПСКАТА ОБЛАСТ КАКО ДУХОВНИ И КУЛТУРНИ ЦЕНТРИ ВО СРЕДНИОТ ВЕК

Најголемиот дел од манастирите во Македонија се градени во различни периоди, најчесто од XI до XIV век.

Share Button
Повеќе

„Ова е моето последно молчење“ – панорама на современи македонски поетеси

Промоцијата на Антологијата „Ова е моето последно молчење“ – панорама на современи македонски поетеси 

Share Button
Повеќе

Поетесата Љерка Тот Наумова добитничка на наградата „Даница Ручигај“ за 2016 година

На 25 мај во 12 часот во Друштвото на писателите на Македонија на свечен начин ќе биде врачена наградата „Даница

Share Button
Повеќе

ЈУБИЛЕЈ 65 години СОВРЕМЕНОСТ – промоција и изложба

Ќе се одржи прослава по повод 65 годинишниот јубилеј од постоењето на најстарото македонско книжевно списание СОВРЕМЕНОСТ. Настанот се состои

Share Button
Повеќе

Предлог книга за оваа недела е поетската збирка “Алба” од младиот словачки автор Игор Тиш

Неодамна издавачката куќа ВОСТОК од Битола ја објави поетската збирка Алба од младиот словачки автор Игор Тиш. Игор Тиш е

Share Button
Повеќе

Велигденски хепенинг 2016 во Кавадарци

Во четврток, на 28 април 2016, на Градскиот плоштад во Кавадарци, ќе се одржи голем Велигденски хепенинг. Почетокот на манифестацијата

Share Button
Повеќе

Предлог книга -“Руми”

Издавачката куќа ВОСТОК објави избор од поезијата на Мевљана Руми, најчитаниот персиски поет на сите времиња, во избор и препев

Share Button
Повеќе