Населување на Словените во Скопската област и почетоците на нивната христијанизација

Словенските племиња кои тргнале на југ од Карпатите во почетокот на V век не се населиле веднаш на Балканскиот Полуостров.

Share Button
Повеќе

Ширењето и етаблирањето на христијанството во доцноантичко Скупи и неговата околина

Ширењето на христијанството во Македонија започнало со мисионерско патување на апостолот Павле .

Share Button
Повеќе

МАНАСТИРИТЕ ВО СКОПСКАТА ОБЛАСТ КАКО ДУХОВНИ И КУЛТУРНИ ЦЕНТРИ ВО СРЕДНИОТ ВЕК

Најголемиот дел од манастирите во Македонија се градени во различни периоди, најчесто од XI до XIV век.

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (16-17)

16. Главата полна со прашања. Скитајќи по одговори…. Не можам …, а морам… да се пронајдам … себеси!!!… Сеќавањата преовладуваат,

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (14-15)

14. Се е исто како лани, само што годината натежнува како што листовите се напластуваат врз покривите од куќите…. Времето

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (11-13)

11. За среќа или пак за изненадување на сите еден ден се договоривме да излеземе во град сите заедно. Таа

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (8-10)

8. Утредента сонот ме штрекна. Погледнав на часовникот, кој покажуваше 8 часот. Мошне бавно, со долги, несигурни чекори и полека

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (6-7)

6. Најубавиот дел од денот е утро. Сонцето како голема портокалова топка соборувајќи го мракот излегува од зад планините и

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (5)

5. Се започна како звукот на гитарата. Кога ветрот го брануваше езерото. Во почетокот нашето пријателство беше на “Здраво”, но

Share Button
Повеќе