ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (4)

4. Веќе сите бевме сместени во своите соби. До нашата соба беше собата на три момчиња: Тони, Зоки и Никола.

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (3)

3. Со Марија секоја година заедно одевме на одмор. Највеќе ни се допаѓаше во Охрид. Toj вечeн град, волшебн рид,

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (2)

2. Детството велат дека е најубавиот дел од животот за секој човек. Додека си дете ти си палаво јагненце што

Share Button
Повеќе

ПОСЛЕДНОТО ЕСЕНСКО ТАНГО (1)

Пред нас е новиот Шекспир, кој отуѓен од светот го пишува својот роман, првенец… Имам чувство дека се ќе биде

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (11)

[su_quote]ЗА ФАНТАСТИЧНИОТ СВЕТ ВО РАСКАЗИТЕ НА МИТКО МАЏУНКОВ[/su_quote] 6) Дом, вдоменост (заштита / закана) Би требало најпрво да се запрашаме

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (10)

[su_quote]ЗА ФАНТАСТИЧНИОТ СВЕТ ВО РАСКАЗИТЕ НА МИТКО МАЏУНКОВ[/su_quote] 5) Паралелни светови – сон и јаве Пределот на сонот, како сам

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (9)

[su_quote]ЗА ФАНТАСТИЧНИОТ СВЕТ ВО РАСКАЗИТЕ НА МИТКО МАЏУНКОВ[/su_quote] 4) Темата на двојникот Двојството на нараторот е често присутно во расказите

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (8)

[su_quote]ЗА ФАНТАСТИЧНИОТ СВЕТ ВО РАСКАЗИТЕ НА МИТКО МАЏУНКОВ[/su_quote] 3) Границата помеѓу животот и смртта Миграцијата, интеркултурата и номадизмот неодминливо се

Share Button
Повеќе

АВИЈАТИЧАР НА ДУХОТ (7)

[su_quote]ЗА ФАНТАСТИЧНИОТ СВЕТ ВО РАСКАЗИТЕ НА МИТКО МАЏУНКОВ[/su_quote] б) Човекот кој си ја продал душата на ѓаволот Уште една тема

Share Button
Повеќе